Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


/ Cholesterol

PORUCHY METABOLISMU TUKŮ (LIPIDŮ),

TZV. DYSLIPOPROTEINÉMIE, PATŘÍ K JEDNOMU

Z NEJRIZIKOVĚJŠÍCH FAKTORŮ ZPŮSOBUJÍCÍCH

ONEMOCNĚNÍ SRDCE A CÉV, JEJICHŽ NÁSLEDKEM MŮŽE

DOJÍT K AKUTNÍMU INFARKTU MYOKARDU, ISCHEMICKÉ

CHOROBĚ SRDEČNÍ NEBO CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODĚ.

Cholesterol

SRDCE A CÉVY

PORUCHY METABOLISMU TUKŮ/CHOLESTEROLU

Poruchy metabolismu tuků (lipidů), tzv. dyslipoproteinémie, patří k jednomu

z nejrizikovějších faktorů způsobujících onemocnění srdce a cév, jejichž následkemm

ůže dojít k akutnímu infarktu myokardu, ischemické chorobě srdeční nebo cévní

mozkové příhodě. Lipidy tvoří velice rozmanitou skupinu látek nerozpustnýchve vod

ě. V krevní plazmě se lipidy nacházejí ve formě mastných kyselin, fosfolipidů,

triglyceridů a cholesterolu. Protože nejsou rozpustné ve vodním prostředí krve,je jejich transport zajiš

ťován pomocí komplexů lipoproteinů, ve kterých jsou vázány na bílkoviny. Z pohledu naší civilizace pro nás budou důležité hlavně ukazatele

cholesterolu a triglyceridů.

Cholesterol je spojován s množstvím nebezpečných chorob. Mnoho lidí však neví,

že cholesterol tvoří přirozenou součást buněk lidského těla a je pro život nezbytný.Obavy z jeho p

řítomnosti nejsou na místě, protože plní řadu významných funkcí.

Představuje základ všech buněčných membrán, je hojně zastoupen v nervovémsystému, mozku, myelinových obalech nerv

ů, nacházíme jej v játrech i ledvinách.

Tvoří stavební kámen pro syntézu pohlavních a nadledvinových hormonů, tvorbužlu

či a je nezbytný pro syntézu vitaminu D. Na druhé straně je jeho vysoká hladina

významným rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév. Cholesterol nacházejícíse v lidském organismu pochází ze dvou zdroj

ů. Vnějším zdrojem cholesterolu

je potrava, na kterou připadá 20–40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je obsaženv živo

čišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích. Vnitřní zdroj představuje z 60–80 % produkce vlastního, endogenního

cholesterolu, která probíhá zejména prostřednictvím jater, dále střev a nadledvin.

Eliminace cholesterolu z organismu probíhá především pomocí jater. Je zde

využit k syntéze žlučových kyselin nebo přímo vyloučen do žluče.

Typy cholesterolu

Dle struktury je možno cholesterol dělit na:

• VLDL-cholesterol s velmi nízkou hustotou

• škodlivý LDL-cholesterol s tendencí usazovat se v cévních stěnách, čímž vytváří

podmínky pro vznik aterosklerózy

• hodný, přínosný HDL-cholesterol, který podporuje transport cholesterolu z krevního

řečiště do jater, kde dochází k jeho odbourání.

Triglyceridy jsou látky tukové povahy složené z glycerolu a vyšších mastných kyselin. Tyto tuky jsou přijímány výhradně potravou a v organismu slouží jako zdroj

energie.

Fyziologické hodnoty lipidů v krvi:

Celkový cholesterol do 5,0 mmol/l

LDL-cholesterol do 2,5 mmol/l

Triglyceridy do 1,7 mmol/l

HDL-cholesterol nad 1,0 mmol/l

Typy dyslipidémií

V klinické praxi je rozšířená klasifi kace Evropské společnosti pro aterosklerózu z roku 1992.

Toto dělení je přínosné při terapeutických rozvahách:

1. Izolovaná hypercholesterolémie – zvýšení koncentrace cholesterolu při normální hladině triglyceridů

2. Smíšená hyperlipidémie – současné zvýšení celkového cholesterolu i triglyceridů

3. Izolovaná hypertriglyceridémie – zvýšení koncentrace triglyceridů při normální koncentraci celkového

cholesterolu

Jaké jsou příčiny zvýšené hladiny lipidů v krvi?

1. Primární – jsou podmíněné geneticky a hůře reagují na léčbu

2. Sekundární, které mohou být způsobené:

a) nesprávnými stravovacími návyky

b) nezdravým životním stylem, nedostatkem pohybu, nadváhou

c) onemocn
ěním jater, slinivky břišní, sníženou funkcí štítné žlázy nebo těhotenstvím d) léky – hormonální antikoncepce, kortikoidy, léky na odvodnění, některé léky na léčbu hypertenze

e) zvýšenou hladinou homocysteinu vznikajícího při metabolismu aminokyseliny methioninu, obsaženého hlavně

v živočišných bílkovinách (jedná se o novější teorii)

Klasická léčba poruch metabolismu tuků/cholesterolu

Terapie spočívá v komplexu dietních opatření se základním principem snížení příjmu cholesterolu a živočišných

tuků na straně jedné a zvýšení příjmu ovoce, zeleniny a vlákniny na straně druhé.Režimová opat

ření zahrnují redukci nadváhy, zvýšení pohybové aktivity, nekouření. Farmakoterapie je založena na podávání léků – tzv. hypolipidemik, nejčastěji ze skupiny statinů a fi brátů.

Nedílnou součásti je i léčba doprovodných onemocnění jako cukrovka, obezita a vysoký krevní tlak.

Prospekt Cholesterol zpracoval MUDr. Jiří Hanzel

ENERGY GROUP a. s., Trojská 201/39, 171 00 Praha 7, tel. / fax: +420 283 853

853/54, info@energy.cz, www.energy.cz

Poruchy metabolismu tuků/cholesterolu a přípravky Energy

Přípravky Energy představují významný přínos v prevenci a ovlivnění komplikací rozvinutého onemocnění. Tyto moderní bioinformační výrobky jsou alternativou, která

nabízí celostní, přírodní a šetrný přístup.

Hlavní produkty

• První krok – Regalen – potencuje činnost jater při metabolizaci cholesterolu.

Dávkování: 5–9 kapek 3x denně.

• Druhý krok – Korolen – jedná se o základní přípravek pro harmonizaci a detoxikaci

kardiovaskulárního systému. Dávkování: 5–7 kapek 3x denně.

• Vitamarin – účinky omega–3 mastných kyselin na snižování hladiny cholesterolu

a triglyceridů byly prokázány četnými klinickými studiemi. Dávkování: 2 tobolky 3x denně

po jídle.

Doplňkové produkty

• Celitin – snižuje hladinu cholesterolu obsahem př